Deze gids helpt je om je warmtepomp optimaal te laten functioneren, energiekosten te besparen en het comfort in huis te verhogen.
Beste tijd van de dag
Ochtend
Aanbevolen leeftijd
18+
Beste weersomstandigheden
Droog en helder
Laatst bewerkt op: 08-09-2024 12:28
Zorg ervoor dat de thermostaat is ingesteld op een energiebesparende modus. Programmeer je thermostaat om je woning alleen te verwarmen wanneer dat nodig is. Stel de temperatuur in op een comfortabel maar energie-efficiënt niveau. Overweeg ook een slimme thermostaat, die automatisch je gewoontes leert en aanpast voor optimale energie-efficiëntie.
Vieze of verstopte filters kunnen de efficiëntie van je warmtepomp aanzienlijk verminderen. Reinig of vervang de filters elke 1 tot 3 maanden, afhankelijk van het type filter en de hoeveelheid gebruik. Raadpleeg de handleiding van je warmtepomp voor specifieke instructies. Regelmatig onderhoud zorgt voor een betere luchtkwaliteit en een efficiëntere werking van je apparaat.
Controleer of er geen obstakels zijn rond de binnen- en buitenunits van je warmtepomp. Verwijder eventuele belemmeringen, zoals meubels of takken, die de luchtstroom kunnen verminderen. Een vrije luchtstroming is essentieel voor de efficiëntie van je warmtepomp. Zorg ervoor dat er minstens 60 cm vrije ruimte rondom de buitenunit is.
Plan jaarlijks een professionele inspectie om ervoor te zorgen dat je warmtepomp optimaal functioneert. Een technicus kan controleren op eventuele storingen, lekkages en de koelvloeistofniveaus bijstellen indien nodig. Regelmatig onderhoud voorkomt onverwachte storingen en verlengt de levensduur van je warmtepomp.
In de winter moet je warmtepomp meer verwarmen, terwijl hij in de zomer juist meer zal koelen. Pas de instellingen aan afhankelijk van de tijd van het jaar voor maximale efficiëntie en comfort. Verander de richtingen van je ventilatoren om de luchtstroom aan te passen en je warmtepomp te helpen efficiënt te werken.
De wereld ontdekken doe je niet vanuit dit scherm. Durf te experimenteren, leer iets nieuws, probeer, faal en speel. Neem de volgende stap om actief iets te doen met je interesses.