Community guide

In deze gids, leer je basisstrategieën voor het beter bewaren van voedsel in je keuken. We bespreken verschillende opslagtechnieken, tips voor voedselbereiding en richtlijnen voor boodschappen doen om verspilling te verminderen.

 

Door deze principes toe te passen, kun je de levensduur van je voedsel verlengen, geld besparen en minder voedsel verspillen. Deze gids biedt praktische adviezen om je te helpen je voedselbewaring te verbeteren en een meer efficiënte keuken te runnen.

Ideale omstandigheden


Beste tijd van de dag
Elk tijdstip

Voorgestelde leeftijd
Alle leeftijden

Beste weersomstandigheden
-Budget
Tussen 0 en 100 euro

32 x Beleefd
156 x Bewaard
Geschatte tijdsduur: 1 dag

Voor het laatst bewerkt op: 11-07-2023 16:44

Intro

Heb je ooit je koelkast geopend en je afgevraagd waarom sommige producten er al verlept uitzien, terwijl anderen nog steeds super vers zijn? Geen zorgen, we hebben de antwoorden voor je!


In deze gids gaan we je meenemen op een culinaire reis vol handige tips en actiepunten om voedsel langer te bewaren.


Dit gaan we bespreken in deze gids:  • De juiste opslagtechnieken

  • Slimme voorbereidingstechnieken

  • Slim boodschappen doen

Card image cap

De juiste opslagtechnieken

Stap 1: Luchtdichte bakjes voor optimale versheid

Een van de belangrijkste sleutels tot het succesvol bewaren van jouw favoriete ingrediënten en maaltijden is het gebruik van luchtdichte bakjes. Dit helpt bij het behouden van de versheid en voorkomt dat nare geurtjes zich verspreiden. Kies voor glazen of plastic bakjes met goed sluitende deksels. Wil je het helemaal goed doen? Koop dan een vacumeerapparaat!


Stap 2: De koelkast

Niet alle voedingsmiddelen gedijen goed buiten de koelkast. Ontdek welke producten profiteren van een plekje in de koeling. Denk aan verse groenten en fruit, zuivelproducten, vleeswaren en restjes van bereide maaltijden. Zorg ervoor dat je ze op de juiste planken bewaart en vermijd temperatuurschommelingen door de deur van je koelkast te lang open te houden. Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Daar kun je rekening mee houden!


Stap 3: De vriezer

Houd je ervan om groot in te kopen in de supermarkt? Dan is het verstandig om direct wat producten in te vriezen. Zo voorkom je derving en bespaar je geld. Let echter wel goed op wat je wel en niet kunt invriezen. De volgende producten raad ik af: zuivel, aardappels, eieren en gefrituurd eten.

Card image cap

Slimme voorbereidingstechnieken

Stap 1: Blancheren voor langere houdbaarheid

Blancheren klinkt misschien als een intimiderend woord, maar het eigenlijk heel eenvoudig. Door de groenten kort in kokend water te dompelen en vervolgens direct af te koelen in ijswater, behouden ze hun kleur, textuur en voedingsstoffen. Na het blancheren kun je de groenten in luchtdichte zakken of bakjes bewaren en ze later gebruiken in overheerlijke gerechten.


Stap 2: Fruit inmaken voor zoete tussendoortjes

Als je te veel fruit hebt liggen wat binnenkort over datum zal gaan, is inmaken een geweldige manier om ze langer te bewaren en te genieten van zoete tussendoortjes, het hele jaar door! Bereid een siroop van water, suiker en eventueel kruiden of specerijen. Blancheer het fruit kort en dompel het vervolgens onder in de siroop. Bewaar het ingemaakte fruit in glazen potjes met luchtdichte deksels en je hebt een heerlijke snack die lang meegaat.


Stap 3: Meal prep and freeze

‘Meal preppen’ ken je misschien wel uit de fitness wereld, maar ook als je niet regelmatig in de sportschool te vinden bent, is meal preppen een hanidge techniek. Kook grote hoeveelheden maaltijden en vries deze vervolgens in. Kies gerechten die goed invriezen en gemakkelijk te ontdooien zijn, zoals stoofschotels, soepen of pastasauzen. Verdeel de maaltijden in individuele porties en bewaar ze in diepvriesbestendige bakjes of zakken. Op drukke dagen hoef je alleen maar een bevroren maaltijd uit de vriezer te halen en op te warmen voor een snelle en smaakvolle maaltijd.

Card image cap

Slim boodschappen doen

Stap 1: Maaltijdplanning voorop

Een slimme manier om voedselverspilling te verminderen, is door het plannen van je maaltijden. Neem de tijd om een weekmenu op te stellen en maak een boodschappenlijstje op basis van de benodigde ingrediënten. Zo voorkom je impulsieve aankopen en zorg je ervoor dat je alleen de ingrediënten koopt die je echt nodig hebt.


Stap 2: Vermijd overmatige aankopen

Wees kritisch bij het boodschappen doen en vermijd onnodige aankopen. Koop alleen de hoeveelheid die je daadwerkelijk gaat gebruiken, vooral bij bederfelijke producten zoals groenten, fruit en zuivelproducten


Stap 3: Wees creatief met restjes

Als je dan toch net iets te veel hebt gekookt, wees dan creatief en zoek naar manieren om restjes te hergebruiken. Denk aan een hartige omelet, een soep of een kleurrijke salade. Weggooien is niet alleen zonde, maar ook slecht voor je portemonnee!

De wereld ontdekken doe je niet vanuit dit scherm. Durf te experimenteren, leer iets nieuws, probeer, faal en speel. Neem de volgende stap om actief iets te doen met je interesses.